فرودگاه بینالمللی شهدای لامرد:
فرودگاه مرز هوایی لامرد یکی از فرودگاههای استان فارس میباشد که در فاصله ۱۲۰ مایلی ( ۱۹۳ کیلومتری) فرودگاه شیراز و در موقعیت ” ۲۳ ‘ ۲۲ ۲۷º شمالی و ” ۱۷ ‘ ۱۱ ۵۳º شرقی و به ارتفاع ۴۰۷ متر ( ۱۳۳۶ پا) از سطح دریا و در شمال شهر لامرد در ۶ کیلومتری از مرکز شهر قرار گرفته است.
دولت وقت در سال ۱۳۵۶ با توجه به شناسایی و پی بردن به نیاز احداث فرودگاه در منطقه جنوب استان فارس پس از شناسایی موقعیت مناسب عملیات راهاندازی این مجموعه در پهن دشت لامرد آغاز شد.
در ابتدای احداث، این فرودگاه بیشتر به عنوان فرودگاه کمکرسان مطرح بود ولی با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و کمک مردم و تلاشهای بیریا و خالصانه خیرین در طول هفت سال، فرودگاه لامرد تغییر کاربری داد و به یک پایانه مسافربری تبدیل شد، اولین نشست و برخاست هواپیما در سال ۱۳۶۳ به مقصد شیراز صورت گرفت که این سرآغازی بود بر فعالیتهای گسترده هواپیمایی در لامرد.
سال ۱۳۶۹، مجموعه امور اداری و عملیاتی نوپای فرودگاه برای رسیدن به اهداف عالیه و کمک به برنامهریزیهای کشوری به سازمان هواپیمایی کشوری واگذار شد.
سال ۱۳۷۲ عملیات احداث ترمینال پروازهای ورودی به مساحت ۵۰۰ متر مربع به همراه برج مراقبت فرودگاه با اعتبارات استانی و کمک خیراندیشان آغاز شد و در سال ۱۳۷۴ به بهرهبرداری رسید. پس از آغاز بهکار ترمینال جدید فرودگاه، ترمینال قدیم این مجموعه با اعتبارات استانی بازسازی و به عنوان مجموعه اداری استفاده شد.
سال ۱۳۷۵ در پی سفر ریاست جمهوری به شهرستان و به دنبال پیگیریهای مستمر مسئولان وقت شهرستان، فرودگاه لامرد به عنوان مرز هوایی شناخته شد و پروازهای برون مرزی در این فرودگاه گردید. اولین پرواز خارجی فرودگاه لامرد به مقصد دُبی در مرداد ماه ۱۳۷۵ همزمان با عید مبعث پیامبر اکرم (ص) صورت گرفت و بهدنبال آن، پروازهای این فرودگاه به مقصد کشورهای قطر و کویت آغاز شد.
همچنین در سال ۱۳۷۵ عملیات اجرایی ترمینال پروازهای خروجی به مساحت ۹۰۰ متر مربع از محل اعتبارات ریاست جمهوری آغاز شد و در سال ۱۳۷۹ با حضور ریاست سازمان هواپیمایی کشوری و مدیر عامل شرکت فرودگاههای کشور به بهرهبرداری رسید.
بر اساس معیارها و مقررات ملی و بین المللی حاکم بر استمرار خدمترسانی مطلوب، ایمن و مطمئن در صنعت هوانوردی و حمل و نقل هوایی، راهبری، مدیریت، نگهداری و توسعه فرودگاهی، سامانههای هوانوردی و مدیریت ترافیک هوایی منطقه، به عنوان مهمترین ارکان زیرساختی این صنعت در این بخش از خاک کشور اسلامی ایران عزیز برعهده فرودگاه لامرد نماینده شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران میباشد.
این فرودگاه که با بیش از سه دهه فعالیت دارای باندی به طور ۳۱۰۰ متر با قابلیت نشست و برخاست هواپیما با ظرفیت متوسط به بالا، واحد کنترل ترافیک هوایی، دارای سیستم های ناوبری هوایی NDB, VOR/DME RECORDER و شبکه اختصاصی دیتای هوانوردی AFTN و سرورهای سیسکو با تجهیزات متعلقه، فرستنده گیرنده های ارتباطی در برج مراقبت پرواز، سیستم های بازرسی و کنترل X-RAY و GATE WAY و سایر تجهیزات ترمینالی دیگر مانند کانترهای پرواز، سیستمهای جابجایی و توزین بار، سیستم روشنایی باند و سطوح پروازی، تجهیزات برق اضطراری، خودروهای ایمنی زمینی و آتشنشانی به همراه همهی تجهیزات ایمنی شامل اگزوز فن، ست هیدرولیک برش، شارژ هوای فشرده، لباس ضد حریق، کپسولهای اطفا حریق و ترمینال جدید که به متراژ ۵۵۰۰ متر مربع با امکانات جدید در سال 99 به بهرهبرداری رسید، باعث ایجاد رضایت خاطر بیشتر مسافران شده است.
فرودگاه لامرد در مسیر پرشتاب توسعه
فرودگاه بین المللی لامرد با پیگیریها از طریق وزارت راه و شهرسازی و شرکت فرودگاههای کشور در اسفند ۹۵ از مدیریت فرودگاه شیراز مستقل شد و تحت نظارت و مدیریت مستقیم شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران قرار گرفت که در نتیجه آن با تغییر ساختار مدیریتی فرودگاه بستر توسعه حمل و نقل هوایی؛ به نحوی شایسته در این منطقه راهبردی فراهم گردید.
در حال حاضر با تغییر ساختار اداره فرودگاه، اعتبارات و تعاملات این فرودگاه از طریق ستاد شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران صورت میگیرد و شاهد افزایش بودجه فرودگاه بین المللی لامرد با اختصاص اعتبار به پروژه های عمرانی فرودگاه و بهروزرسانی تجهیزات هوانوردی میباشیم.
ترمینال فرودگاه لامرد ظرفیت پذیرش سالیانه ۹۰۰ هزار نفر را دارد که در مساحت ۵ هزار و ۵۰۰ مترمربع احداث و در اردیبهشت 99 به بهرهبرداری رسید. این ترمینال با تعداد ۲ سالن ترانزیت (داخلی و خارجی) و ۲ سالن ورودی (داخلی و خارجی) و دیگر امکانات بهروز در حال خدمترسانی به مسافران است.
تصویب طرح الحاق فرودگاه به محدوده منطقه ویژه اقتصادی لامرد
با توجه به قابلیتهای فراوان تجاری- صنعتی منطقه ویژه اقتصادی لامرد، استفاده بهینه از ظرفیت اراضی محدوده الحاقی، کاهش هزینه اجرای زیرساختها، مفاد اسناد بالادستی از جمله سند پدافند غیرعامل کشور و با هدف افزایش سبد خدمات به سرمایهگذاران در راستای ارتقای سرمایهگذاریها، طرح الحاق «فرودگاه بین المللی شهدای لامرد» به محدوده سایت منطقه ویژه اقتصادی لامرد به تصویب رسید.
برپایه این مصوبه قانونی، با حفظ کاربری فرودگاه لامرد نیز مدیریت فرودگاه با شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران استمرار خواهد داشت و تسری قوانین مرتبط با معافیتهای گمرکی به فرودگاه لامرد سبب رفع دغدغه های بازرگانان و تسریع در روند صادرات به کانونهای هدف در آنسوی آبها منجر میشود.
باتوجه به مزیتهای طرح الحاق فرودگاه به محدوده منطقه ویژه لامرد نیز سبب رغبت بیشتر سرمایهگذاران برای راهاندازی کارگو (انتقال بار هوایی) در فرودگاه لامرد شده است.
علاوه بر فرودگاه لامرد، فرودگاه بینالمللی خلیج فارس عسلویه از دیگر مزیتهای منطقه ویژه اقتصادی لامرد محسوب میشود زیرا با توجه به فاصله اندک عسلویه با لامرد تردد در این مناطق به سهولت صورت میگیرد.